Marzy Ci się tajemniczy suplement diety, dzięki któremu pobiegniesz z takim samym wysiłkiem o 15% dłużej niż dotychczas? Zjedz buraka! To nie żart. Buraki to skarbnica azotanów. Organizm spożyte azotany przekształca do tlenku azotu. Powoduje to, że Twoje naczynia krwionośne się rozszerzają, a więc do mięśni dopłynie większa ilość tlenu i innych, ważnych składników odżywczych. Co masz z tego w praktyce? O korzyściach z jedzenia buraków pisze nasza ekspertka, Daria Łukowska.

Dzięki burakom, a bezpośrednio azotanom w nich zawartych, możesz zwiększyć swoją wytrzymałość i wydolność sportową! Poza tym Twoje spoczynkowe ciśnienie krwi się obniży, a tlenowy koszt ćwiczeń zmniejszy się na tyle, że będziesz w stanie wytrzymać intensywny wysiłek przez dłuższy czas. Brzmi zbyt pięknie, aby było prawdziwe? Przyjrzyjmy się zatem badaniom. Na początek Wielka Brytania.

Ochotnikom podawano przez tydzień 500 ml soku z buraka na dobę. Efekt? Zanim wystąpiły objawy zmęczenia, badane osoby przebiegły o 15% więcej niż dotychczas. Okazało się, że poziom azotynów w ich krwi zwiększył się, a dzięki temu organizm efektywniej korzystał z tlenu! Mało? Idźmy dalej. Kolarze wypili również 500ml soku z buraka na 2,5h przed wyścigiem. Efekt? Poprawa wyników, średnio o 2,8% na dystansie 4 km i o 2,7% na dystansie 16,1 km. W Holandii natomiast podawano kolarzom przez 6 dni skondensowany sok z buraków (170ml). Ich wydajność oraz czas przejazdu odcinku 10-kilometrowego poprawiły się znacznie.

Sok sokiem, ale całe buraki też dają radę! Sportowcy, którzy w posiłku przedtreningowym spożyli 200g gotowanych buraków ostatnie etapy 5-kilometrowego wyścigu pokonywali dużo szybciej niż ich rywale. Podsumowując mechanizm, dzięki któremu buraki mogą być pomocne w podnoszeniu wyników sportowych – Twoje naczynia krwionośne się rozszerzają. Wszystkie mięśnie, a w tym serducho, są lepiej ukrwione. Twój organizm jest zdolny, aby pobrać więcej tlenu, ale przy tym jest w stanie również rozsądnie nim dysponować, co powoduje lepszą ekonomiczność ćwiczeń. Powyższy mechanizm sprawia, że jesteś w stanie trenować DŁUŻEJ!

Kiedy buraki mogą być przydatne?

Głównie w przypadku sportów wytrzymałościowych, jak biegi i kolarstwo. Dawka zawierająca optymalną ilość 300 mg azotanów to 500 ml soku z buraków (najlepiej świeżo wyciśnięty), 170 ml skoncentrowanego soku z buraków lub 200g gotowanych buraków. Na rynku można spotkać również dostępne suplementy diety z azotanem sodu. Ale po co, gdy buraka można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów! Ciasto z buraka, krem z buraka, chipsy z buraka..

Nie jesteś sportowcem? Sprawdźmy, co jeszcze może dać Ci burak.

Jak większość warzyw, zawiera wiele witamin i składników mineralnych, ale wyróżnia się pod względem dużej zawartości kwasu foliowego, na który szczególnie powinny zwrócić uwagę kobiety planujące ciążę, gdyż warunkuje on prawidłowy rozwój płodu. Ale nie tylko – kwas foliowy jest istotny również przy usuwaniu homocysteiny z krwioobiegu, której to zbyt wysoki poziom może powodować problemy z ser duchem i miażdżycę. Buraki więc będą świetną profilaktyką w walce z chorobami układu krążenia oraz normalizacją cholesterolu we krwi.

Walka z anemią? Tylko z burakiem!

Te fioletowe bulwy podnoszą odporność organizmu, szczególnie dobrze radząc sobie z wirusami. Być może nawet zwalczą męczący Cię kaszel, gdyż mają właściwości odksztuszające, a także oczyszczające drogi oddechowe na przykład w przebiegu zapalenia oskrzeli.Chronią wątrobę, pomagając jej oczyszczać organizm z toksyn, a przy tym mają działanie zasadotwórcze, co jest niezmiernie ważne, szczególnie przy diecie bogatej w produkty odzwierzęce, pszenicę czy słodycze. Dzięki temu to świetny środek w walce ze zgagą. Wypłukuje on także kwas moczowy z organizmu.

Buraki mogą stanowić nieocenioną pomoc w walce z nowotworem, cofając rozrost komórek nowotworowych. Oczyszczają także krew i działają bakteriobójczo. Antocyjany, a więc barwniki zawarte w burakach, to świetna armia w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym starzejemy się z wolniej, odporność jest skuteczniejsza, a nowotwory omijają nas szerokim łukiem. Betanina, której w buraku również niemało, jest z kolei odpowiedzialna za regulowanie funkcji wątroby, przewodów żółciowych a także pracy woreczka żółciowego. Pamiętając o działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne u sportowców, nie możemy zapomnieć, że właśnie ta cecha będzie pożądana również u osób zmagających się z wysokim ciśnieniem! Buraczysko to także złoty środek na zaparcia. I najlepsza wiadomość dla wszystkich liczących kalorie – 100g buraków to jedyne 38 kcal!

A czy ty spożyłaś dziś już swoją porcję buraków? Smacznego!

 

Dietetyk PR1ME Fitness & Wellness

Top